Videobanners en effectiviteit voor adverteerders
Bewegende beelden hebben mensen altijd gefascineerd. Het is dan ook niet zo verrassend dat er de laatste jaren kan worden vastgesteld dat het inzetten van videobanners steeds populairder wordt. Deze trend ontwikkelt zich niet alleen in de breedte, maar ook in de diepte. Er wordt niet alleen vaker gebruik gemaakt van online video, maar er dienen zich ook steeds meer mogelijkheden aan. Het wordt ook toegankelijker om zelf video’s te gaan maken en online te plaatsen. Op deze manier kan de aandacht efficiënt worden gevestigd op een bepaald product of dienst en kan er een doeltreffend verhaal worden verteld. Eén ding staat in ieder geval vast, het inzetten van videobanners heeft het online landschap voor zowel marketeers als adverteerders aanzienlijk veranderd.
Videobanners, een razend doeltreffende mediavorm
Toen enkele jaren geleden videobanners hun intrede maakten in het (online) marketinglandschap werd meteen duidelijk dat ze de wijze van adverteren zouden veranderen. Grafische banners met een gewone afbeelding waren ingeburgerd maar ze wisten potentiële klanten slechts op minder effectieve manier te overtuigen. Bewegende beelden zijn uiteraard veel dynamischer. Ze trekken niet alleen de aandacht van de klant maar kunnen daarnaast de aandacht veel efficiënter en vooral langduriger vastgehouden. Dit komt omdat een videobanner met impact kan informeren.
Videobanners in combinatie met televisiespots
Omdat TV-spots en de bewegende beelden van videobanners van alle mediauitingen de realiteit het meest benaderen zijn ze ook het meest effectief als het gaat om het overbrengen van emotie. Daarnaast neemt het bereik van M/V 20-35 via televisie drastisch af en kan dit verloop van bereik uitstekend via online videobanners aangevuld worden.
Vandaar ook dat videobanners ook meer en meer aanvullend aan de inzet van televisiecommercials worden ingezet.
Hoge doorklikratio
Eén van de belangrijkste voordelen van videobanners is terug te vinden in het feit dat ze in vergelijking met andere advertentievormen doorgaans over een aanzienlijk hogere doorklikratio beschikken. Deze ratio ligt in vergelijking met de traditionele statische banners factor drie keer hoger. Dit zorgt er ook voor dat, gezien de vele mogelijkheden waar je bij videobanners over beschikt, ze uitstekend kunnen worden ingezet voor branding én conversie doeleinden.
Een groot aantal interessante voordelen
Vandaag de dag maakt driekwart van alle marketeers reeds gebruik van de mogelijkheden die (online) videobanners met zich meebrengen. Dit komt omdat er vanuit de professionals zelf reeds een aanzienlijke aandacht voor bestaat, maar daarnaast zijn ook adverteerders meer dan ooit vragende partij. Vooral in een tijd waarin het vooral zaak is om op te vallen ten opzichte van concurrenten. Door het inzetten van videobanners is dit op zeer effectieve manier mogelijk.
Wij hebben enkele van de belangrijkste voordelen die zijn verbonden aan het inzetten van videobanners alvast even voor jou op een rijtje gezet:
1. Een videobanner biedt meer interactiviteit
Tegenwoordig willen mensen zich aangesproken voelen. Dat is prima realiseerbaar met een videobanner. Er kan dan ook op zeer eenvoudige wijze een zogenaamde ‘call-to-action’ in worden verwerkt waar een boodschap aan kan worden gekoppeld.
2. Hogere attentiewaarde voor de uiting
Het inzetten van zogenaamde pre-roll, mid-roll of end-roll ads zorgen er voor dat je potentiële adverteerders even kort aandacht hebben voor jouw advertentie terwijl ze wachten tot het filmpje van hun keuze wordt afgespeeld. In het algemeen duurt een pre-roll, mid-roll of end-roll 15 seconden. Desondanks kan deze manier van adverteren wel een hoge irritatiegraad met zich meebrengen.
Als je de uiting wegklikbaar maakt dan zal deze irritatie veel lager liggen maar zal het resultaat ook lager uitvallen. Balanceren dus tussen wat goed werkt maar tevens de minste irritatie veroorzaakt.
3. Doelgericht adverteren met hoge relevantie
Het resultaat van een marketinginstrument wordt mede veroorzaakt door de efficiëntie en relevantie waarmee het kan worden ingezet. Wat dat betreft zit het met een videobanner helemaal goed. Het is voor adverteerders namelijk mogelijk om de advertentie zeer gericht in te zetten waardoor een zo relevant mogelijke doelgroep kan worden bereikt.
4. Financieel interessant
Het laten ontwikkelen van een videobanner brengt ook een financieel voordeel met zich mee. Vroeger waren bedrijven die met “motion” wilden adverteren immers genoodzaakt om te kiezen voor de klassieke televisiespot. Deze laatste is echter een flink stuk duurder waardoor een videobanner een toegankelijker alternatief vormt.
5. Virale verspreiding
Tegenwoordig delen we haast alles wat ons ook maar enigszins interesseert. Dit geldt ook voor de commercials die ons opvallen. Een videobanner kan tegenwoordig door de verschillende social media platformen eenvoudig worden gedeeld. Hierdoor wordt zonder dat er rekening moet worden gehouden met extra kosten een nog grotere doelgroep aangesproken.
Het uitstippelen van een duidelijke strategie
De voordelen die zijn verbonden aan het gebruik van een videobanner spreken eigenlijk voor zich. Maar voordat je dit marketinginstrument gaat inzetten is het van belang een duidelijke mediastrategie uit te dokteren. Daar ontbreekt het tegenwoordig nog vaak aan. Recente onderzoeken hebben bijvoorbeeld aan het licht gebracht dat meer dan de helft van de bedrijven die videobanners inzetten eigenlijk geen duidelijke onderliggende strategie voor ogen hebben. Op deze manier kan doorgaans niet het maximale potentieel uit deze vorm van marketing worden gehaald.
De belangrijkste doelstellingen voor het inzetten van videobanners
Wanneer je er voor kiest om een bepaalde vorm van marketing toe te passen spreekt het voor zich dat je dit altijd doet met één of meerdere doelstellingen voor ogen. In principe onderscheiden we op dit vlak drie verschillende soorten doelstellingen, namelijk:
- Het verstrekken van informatie
- Het creëren van engagement
- Het genereren van naamsbekendheid
Vaak wordt er door marketeers voor gekozen om de bovenstaande drie doelstellingen te verwerken in één globale oplossing. De volgorde waarin er wordt tegemoet gekomen aan de vooropgestelde doelstellingen kan evenwel sterk verschillen. Dit komt omdat de realisatie van een beoogde doelstelling vooral wordt bepaald aan de hand van het type online video waar gebruik van wordt gemaakt. We geven op dit vlak graag enkele concrete voorbeelden.
Wanneer het jouw doel is om informatieverstrekking te realiseren wordt er doorgaans voor gekozen om gebruik te maken van een lineaire video. Moet er engagement met de doelgroep worden gecreëerd? Dan wordt er gebruik gemaakt van een social video. Is het doel vooral om de naamsbekendheid een duwtje in de rug te geven? Dan is het inzetten van een zogenaamde pre-roll ongetwijfeld het meest interessant. Dit alles wijst aan dat de effectiviteit van een videobanner voor de klant door meerdere factoren wordt beïnvloed.
3 slimme tips voor de vervaardiging van videobanners
- “Denk”: zonder geluid en plaats ondertitels in de video
- Zorg ervoor dat je iemand zijn aandacht trekt in de eerste 3 seconden
- Houd het kort – max 2 minuten
Meest geschikte formaten
De formaten die het meest geschikt zijn om Videobanners in te zetten zijn;
- Medium Rectangle: 300*250
- Billboard: 97*250
Een duurzaam marketinginstrument
Op het ogenblik dat er gekozen wordt om een videobanner te ontwikkelen wordt er niet alleen gekozen voor een efficiënt en daadkrachtig, maar ook voor een duurzaam marketinginstrument. Dit komt omdat een videobanner niet alleen voor een zeer lange periode, maar bovendien ook erg veelzijdig inzetbaar is. Je plaatst ze niet alleen op je eigen website, maar je laat ze ook delen via social media nadat deze is geüpload op populaire videosites zoals Youtube en Facebook. Dat videobanners bijzonder duurzaam zijn voor adverteerders blijkt ook uit het feit dat de investeringen die er in worden gedaan alsmaar verder toenemen.
Ongeveer één derde van de adverteerders zou er tegenwoordig voor kiezen om minder dan 1.000 euro uit te trekken voor een investering in een videobanner. 33 procent zou reeds een budget voor handen hebben van tussen de 1.000 en 5.000 euro en 17 procent van de adverteerders zou al meer dan 10.000 euro beschikbaar stellen. Opvallend ook is het dat 37 procent van de bedrijven die reeds gebruikmaken van videobanners aangeven hun budget voor de komende jaren minstens even hoog houden of zelfs verder op trekken. Dit geeft aan dat de bestaande gebruikers van videobanners bijzonder tevreden zijn met de resultaten die worden behaald.
Diverse kanalen om videobanners in te zetten
Zoals reeds aangegeven eerder op deze pagina draait het tegenwoordig allemaal om ‘presence’. De aanwezigheid van een bedrijf of merk in het online medialandschap moet opvallen om gewaardeerd te worden. Hier lenen videobanners zich uiteraard perfect voor. Daarnaast hebben ze als grote voordeel ten opzichte van traditionele mediamiddelen dat ze bijzonder makkelijk in grote aantallen deelbaar zijn. Op deze manier wordt een herkenbaar effect gecreëerd. Wanneer de target audience één keer een bepaalde videobanner ziet verschijnen is dat pas het begin. Zien ze hem vaker en op verschillende plaatsen opduiken, dan blijft de boodschap écht goed hangen en wordt het campagnedoel bereikt. Het aantal keer dat we een doelgroeppersoon bereiken noemen we “frequency cap”. Deze cap kunnen we vooraf instellen zodat de maximale frequentie waarmee iemand uit de doelgroep wordt bereikt niet overschreden wordt.
Van alle kanalen waar online video wordt ingezet kunnen worden blijft de eigen website wel veruit het populairst. Deze wordt echter meteen gevolgd door twee populaire social media platformen. Daarbij zijn Youtube en Facebook verreweg marktleider. Bovendien kunnen videobanners eveneens perfect worden ingezet in e-mails en nieuwsbrieven en kan je ze in een tweet of een Instagram post verwerken. Het is onnodig om te zeggen dat het benutten van de mogelijkheden van al deze verschillende kanalen er voor zorgt dat een zeer indrukwekkend en doeltreffend resultaat kan worden bereikt.
Gebruik van online profielen
Bij One4media maken we gebruik van plm. 12 miljoen online profielen. In deze profielen wordt via cookies het online gedrag opgenomen. Deze miljoenen profielen kunnen we segmenteren en selecteren aan de hand van de doelgroep die de adverteerder voor ogen heeft. Zodra een van de profielen die we hebben geselecteerd ergens op het internet opduikt (we kunnen deze profielen op 80% van alle sites in Nederland tracken..) wordt de vooraf bepaald videobanner vertoond.
Bereik je audience stapsgewijs
- Eerste contact > kennismaking met het product en het merk
- Tweede contact > voordelen benoemen
- Derde contact > conversie
Tracking van de performance van videobanners
Eveneens een niet onbelangrijk gegeven wanneer we het hebben over de effectiviteit van videobanners voor adverteerders is terug te vinden in het feit dat de performance perfect kan worden gemeten. Allerhande handige tools maken het tegenwoordig mogelijk om precies te achterhalen wie de videobanner wanneer en waar bekijkt.
Cruciale data die als graadmeter voor dit marketinginstrument dienen zijn:
- Het aantal views dat een videobanner weet te realiseren
- De gemiddelde kijkduur
- Het aantal keer dat een video wordt gedeeld via social media
- Het aantal unieke kijkers
- De conversie die met de videobanner wordt gerealiseerd
- Het uitkijkpercentage van een online video
- Het aantal likes en het aantal reacties
Alleen door de impact van een videobanner of online video te meten is het mogelijk om bij te sturen waar nodig. De impact van deze dynamische vorm van marketing is in de basis bijzonder goed. Het spreekt echter voor zich dat adverteerders graag het meest optimale uit hun investering willen kunnen halen. Wat dat betreft geldt nog altijd het gezegde; ‘meten is weten’.
Het actualiseren van een videobanner
Om er voor te zorgen dat een videobanner of online video haar effectiviteit niet verliest is het wel van belang om deze steeds up 2 date te houden. In principe kan een online video blijvend worden gebruikt, maar op het ogenblik dat het achterliggende bedrijf, de campagne, het product of de dienst veranderingen ondergaat zijn aanpassingen vereist. Het spreekt bijvoorbeeld voor zich dat je niet wil adverteren met een videobanner die nog over een verouderde huisstijl beschikt. Bovendien zijn bepaalde diensten of producten inmiddels misschien wel reeds achterhaalt waardoor er recentere alternatieven moeten worden voorgesteld. Het zijn stuk voor stuk factoren waar rekening mee dient te worden gehouden. Alleen een echt actuele banner zal namelijk de meest optimale effectiviteit voor de klant aan de dag weten te leggen.
Een bijzonder interessant marketinginstrument
Wanneer het aankomt op effectiviteit kunnen we alleen maar concluderen dat videobanners niet mogen ontbreken in de mediaplannen. Het is dan ook niet voor niets dat de investeringen die er in gedaan worden de voorbije jaren een stelselmatige groei hebben vertoond. Bovendien zorgt het financieel zachte karakter van online video er voor dat ze voor een zeer grote doelgroep toegankelijk is. Daar waar vroeger het gebruik van “motion” in de campagne uitsluitend was voorbehouden voor de echt grote spelers binnen een bepaald marktsegment is dat tegenwoordig niet langer het geval. Op z’n minst kan er dan ook worden gesteld dat het ontdekken van de mogelijkheden en het potentieel van videobanners een aanrader is.